Amerika’da Green Card sahibi olmanın en bilinen yolu tabikide her yıl yapılan green kart çekilişi veya anlaşmalı yapılan evliliklerdir. Peki bunların dışında farklı yollarla Amerika'dan Green Card almak mümkünmüdür?

Green Card Almanın Farklı Yolları Nelerdir?

Amerika’da Green Card sahibi olmanın en bilinen yolu tabikide her yıl yapılan green kart çekilişi veya anlaşmalı yapılan evliliklerdir. Peki bunların dışında farklı yollarla Amerika'dan Green Card almak mümkünmüdür? İşta Amerikadan Green Card almak için uygulanabilecek seçenekler;

1- Amerika'ya Yatırım Yaparak Green Card Almak

1- Amerika'ya Yatırım Yaparak Green Card Almak

EB-5 dediğimiz yatırım yolu ile Green Card alabilmek için bir yatırımcının en az 1 milyon tutarında yatırım yapması gerekir. Ancak bunun bir istisnası var. Eğer yatırım işsizliğin çok yüksek olduğu şehirlerde veya az gelişmiş kırsal kesimlerde gerçekleşirse yabancı yatırımcının en az 500,000 dolar yatırım yapması yeterli olmaktadır.

Bu bölgeler istihdamın artması hedeflenen bölgeler olarak kabul edilip işsizliğin ulusal işsizlik oranının en az %150 olduğu yerlerdir. Amerika’da halen bu tanıma giren çok sayıda şehir vardır. Birde Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu (USCIS) tarafından daha önceden onaylanan ve ‘bölgesel ticaret merkezi’ (Regional Center) olarak adlandırılan projelere yatırım yapılmak suretiyle de Green Card için müracaat edilebilir. Bölgesel ticaret merkezlerine yatırılması gereken paranın miktarı ise en az 500,000 dolardır.

2- Amerka'daki Akrabalık İlişkilerinizi Kullanarak Green Card

2- Amerka'daki Akrabalık İlişkilerinizi Kullanarak Green Card

Amerikan vatandaşı olan bir şahıs en yakın derecede akrabaları için Green Card başvurusu yapabilir. En yakın derecede akrabalar dairesine kârı, koca, 21 yaşından küçük evlenmemiş çocuklar ve anne, baba girer. Amerikan vatandaşı bu en yakın akrabalarına herhangi bir süre beklemeksizin Green Card için müracaat edebilir.

Ayrıca bir Amerikan vatandaşı yukarıda saydığımız en yakın aile bireyleri dışında kalan akrabalarına da aile tercih katagorisinde (Family Preference Category) Green Card için müracaatta bulunabilir bu akrabalar grubuna :

21 yaşın altında evlenmemiş oğullar veya kızlar,

Erkek veya kız kardeşler girer,

Yalnız Amerikan Kongresi her yıl aile tercih kategorisinde Green Card alabileceklere sınırlı oranda kotalar verdiğinden birinci kategoridekilerin aksine ikinci kategoride saydığımız akrabalara Green Card müracaatı yapabilmek için kendilerine vize numarasının gelmiş olması gerekir ancak bu da uzun yıllar almaktadır.

Amerika’da Green Card sahibi olan bir şahıs da belli bazı aile bireylerine sponsor olmak koşulu ile onlar içinde green card müracaatı yapabilir bunlar:

Kârı veya koca

21 yaşından küçük evlenmemiş çocuklar

Yaşlarına bakılmaksızın evlenmemiş oğul veya kızlar.

Yalnız bu kategori üzerinden yukarıda saydığımız aile bireylerine Green Card müracaatında bulunmak isteyen ve Amerika’da yaşan Green Card sahibi bir şahıs böyle bir müracaatta bulunması için yine uzun yıllar kendisine vize numarasının gelmesini beklemesi gerek.

3- Çalışma Yoluyla Green Card

3- Çalışma Yoluyla Green Card

Amerika’da bir işverenden kalıcı (permenant) iş teklifi alınmak suretiyle de Green Card’a başvurulabilir. Bunun için ilk şart işverenin sponsor olduğu işçinin yapacağı iş için ABD’de yeterince kalifiye eleman bulunamadığını ve bu iş için aranan kişinin hiçbir şekilde Amerikan vatandaşlarının çalışma faaliyetlerini veya çalışmalarını, aldıkları maaşlarını etkilemeyeceğini kanıtlamak durumundadır.

Bunun için de iş vereceği kişi için Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı’ndan (Department Of Labor) bir Çalışma Belgesi (Labor Certification) almak zorundadır.

Ayrıca bir işçinin bu yolla Green Card alabilmesi için, belli derecede eğitimi, teknik becerisi, iş tecrübesi, ve belli bir alanda ustalık deneyimi de olması gerekmektedir.

Sponsor işveren işçi için ilk aşamada çalışma belgesi ( Labor Certification) başvurusunu hazırlayıp Amerikan Çalışma Bakanlığı’na (Department of Labor) gönderir. Bu süreç olumlu neticelenirse işveren bir sonraki aşamada işçinin Amerika’da kalıcı oturum alabilmesi adına diğer başvuruları yapar, bu süreç genellikle 1 ila 1,5 yıl arasında sürmektedir.

Bazı durumlar da ise bir şahıs kendisine herhangi bir işveren sponsor olmadan ve Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma belgesi için labor certification başvuru yapmadan kendi kendine sponsor olmak yolu ile de Green Card alabilir. Bunlar bilimde, sanatta, eğitimde, iş dünyasında ve sporda isim yapmış üstün yeteneği olanlar ile, olağanüstü araştırmacı ve profesörleri kapsar.

4- Evlilik Yaparak Green Card

4- Evlilik Yaparak Green Card

Bir Amerikan vatandaşı ile evlenmek yolu ile de green card alınabilir. Bunun için Amerikan vatandaşının bizzat ABD’de ikamet etmesi gerekmektedir. Gereken bir diğer şart da yapılan evliliğin gerçek bir evlilik olmasıdır. Göçmenlik dairesi evliliğin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu mutlaka test etmektedir.

5- Çekiliş (Lottery) Yoluyla Green Card

5- Çekiliş (Lottery) Yoluyla Green Card

Green Card sahibi olmanın en yaygın yolu piyango yolu ile elde edilen Green Card’tır. Amerika her yıl dünya çapında 55 bin kişiye Green Card sahibi olma şansı vermektedir. Başvurular internet üzerinden yapılmakta ve her sene Ekim ayında başlayıp Kasım sonunda bitmektedir.Bu şekilde Green Card alanlar Amerika’da kalıcı olarak yaşayabilir, istedikleri işlerde çalışabilirler ve daha sonra kanunda belirtilen Amerika’da kalma sürelerini tamamladıkları vakit vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

6- Sığınma veya Mültecilik İle Green Card

6- Sığınma veya Mültecilik İle Green Card Küçük melek senden çok özür dileriz :(

Sığınmacı ve mülteci statüleri ırkı, dini, uyruğu, belli bir sosyal gruba tabiyeti, veya politik düşüncelerinden dolayı zulme uğrayanlar veya uğrayacak olanlar için tanınmış özel bir koruma statüsüdür.

Sığınmacı ve mülteci kavramı birbirinden farklıdır aralarındaki fark kişinin müracaatta bulunduğu yere göre değişir. Eğer bir şahıs Amerika dışında bu koruma statüsüne müracaat ediyorsa mülteci (refugee), Amerika içerisinden başvuruyorsa o zaman bu kişiye sığınmacı (asylee) denir.

Sığınmacı veya mülteci olma şartlarını yerine getirip de talepleri kabul edilenler Green Card alabilir ve Amerika’da istedikleri sürece kalabilir ve çalışabilirler.



Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)